9 Ocak 2013 Çarşamba

Galata Kulesi: Bizans'tan Günümüze


Dünyanın en eski kulelerinden birisi olan Galata Kulesi, 528 yılında Bizans İmparatoru Anastasius tarafından fener kulesi olarak inşa edilmiştir. Dördüncü Haçlı Seferleri sırasında büyük oranda zarar görmüş olan kule, bu Haçlı Seferleri’nden 126 yıl sonra Cenevizliler tarafından tekrar inşa edilerek şehrin en uzun binası haline gelmiştir.

İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesinden sonra Türkler’in eline geçen Galata Kulesi 16. Yüzyılda Hıristiyan savaş esirlerinin barınağı olarak kullanılmıştır. 17. Yüzyılın ilk yarısında dünya çapında büyük ilgi uyandıran Hazerfen Ahmet Çelebi’nin 1638 yılında tahtadan yaptığı kanatlarla kulenin tepesinden Üsküdar- Doğancılar’a uçmasıyla kule İstanbul’un simgelerindne birisi haline gelmiştir. 1700lü ve 1800lü yıllar boyunca büyük hasara uğrayan Galata Kulesi, 1967 yılında bitirilen onarımlarla bugünkü görünümüne kavuşmuştur.




69.60 metre uzunluğundaki bu harika yapı, Kız Kulesi ile beraber İstanbul’un güzelliğine güzellik katan unsurular arasında yer almaktadır. Birçok şairin şiirlerine konu olan ve bir çok filmde kendini gösteren Galata Kulesi, şu sıralar İstanbul’a gelen her turistin mutlaka uğradığı yerlerden birisi. Kulenin tepesinden görülebilen panoromik İstanbul Boğazı ve Haliç manzarası mutlaka görülmesi gereken bir görüntü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder